גיל ההתבגרות

מדוע מתבגרים צריכים טיפול?

מאת: טל משולם, עו"ס, מטפלת אישית, זוגית ומשפחתית מוסמכת.

מטפלת במתבגרים, צעירים ומבוגרים.

מדוע המתבגר שלי לא מדבר איתי?
למה הוא צריך מישהו אחר לדבר איתו? ומה זה אומר עלי כהורה?

בואו רגע נלך אחורה, האם אתם זוכרים את עצמכם מדברים על דברים אישיים עם ההורים שלכם?
לא בטוח…
אתם בטח אומרים לעצמכם, שאתם לא כמו ההורים שלכם, שההורות שלכם זה משהו אחר לגמרי.
אתם מקיימים או שואפים למערכת יחסית אחרת עם הילדים והמתבגרים שלכם.
אני בטוחה שאכן כך, ועדיין.
שוב תנסו לחשוב על עצמכם, האם כשאתם בריב עם בן הזוג, אח, אחות, חבר טוב, האם אתם מצליחים לדבר איתם לעומק וליישב הריב?  לפעמים כן, אך לא תמיד.
ברוב המקרים אנו נצטרך גורם חיצוני לעבד אתו את המקרה, להבין עם עצמי מה הרגשתי, מה הפעיל אותי, הכעיס ופגע בי, בתקווה שלאחר שאהיה מובן יותר לעצמי, אוכל לתקשר את הדברים בשיח מיטיב ומקרב מול האחר.
כהורים או אנשים קרובים מאוד לילדים ולמתבגרים שלנו, לא נוכל להתחמק מכך שאנו מופעלים רגשית. הרי הם כל עולמנו ואנו עושים כל שביכולתנו שיהיה להם טוב, לכן היכולת שלנו להישאר אובייקטיבים, מרוחקים מהסיטואציה ולא מופעלים רגשית, היא כלל לא פשוטה. כמובן שהכל תלוי מקרה וניתן גם לעבוד על ההפרדה הרגשית כהורה, אך בכל זאת הנטייה הטבעית שלנו כהורים היא לחנך, להסביר, למצוא פתרונות ולהפיג את כאבו של ילדנו. בטיפול אנחנו דווקא לא ממהרים להציע פתרונות, אנחנו מאפשרים מקום לכאב וחווים אותו יחד, מתוך כך המטופל צומח וגדל ומוצא בעצמו את הפתרונות הנכונים עבורו.

בגיל ההתבגרות, המשימה ההתפתחותית של מתבגרים, היא למצוא את הזהות הנפרדת שלהם מההורים (הרבה פעמים לבסוף היא תהייה דיי דומה, אך הם צריכים את האפשרות לחקור ולחפש).
מציאת הזהות הנפרדת קורית לרוב דרך מאבק והתנגדות, שאני משערת שאתם וודאי מכירים את התופעה…
אז מכאן דיי ברור שכדי למצוא את הקול הפנימי האישי שלהם, בנפרד מכם, זה לא כל כך הגיוני שהם יבקשו לשמוע את הדעה והקול שלכם (לפחות לא בהתחלה). לתוך החלל הזה נכנסים כמובן קבוצת השווים שלהם, סרטים, טיקטוק, אינסטגרם וכד', אך גם טיפול רגשי יכול להיכנס. בגיל ההתבגרות ובכל גיל, מכיוון שאנחנו ממשיכים לחפש את עצמנו ולהתפתח לאורך כל החיים, טיפול רגשי יכול להוות סביבה בטוחה ולא שיפוטית לחקירה עצמית. קשר טיפולי מיטיב, אכפתי ודואג, אך לצד זאת גם מספיק מרוחק, שמאפשר ניטרליות, מעניק למטופל מרחב לחשיבה וחיפוש. בטיפול ניתן להציף מבלי חשש כל מחשבה, ראויה וגם כזאת שמעוררת הרבה אשמה, בושה ופחד. ניתן להבין את עצמי יותר טוב, איך אני מתנהל בעולם, מול עצמי, החברה וכמובן מול המשפחה שלי. תהליך טיפולי בגיל ההתבגרות מסייע לשיפור הדימוי העצמי, הערך העצמי וזאת בתקופה שהיא כה קשה, מבלבלת ומאתגרת.

Comments are closed.