פסיכולוג – איך בוחרים את המתאים עבורך?

מהו טיפול נפשי,
ומהם שבעת הצעדים הקריטיים בבחירת פסיכולוג או מטפל נפשי שיתאים במיוחד לך?
פסיכולוג

מהו טיפול נפשי?

טיפול נפשי הוא רצף של פגישות עם איש מקצוע שלמד כיצד לעזור לאנשים. הטיפול הנפשי הוא תהליך לא פשוט ולעיתים מאתגר שבו אנו מגיעים אל זכרונות, רגשות ומחשבות ישנים וכתוצאה מכך אנחנו עשויים להביע רגשות מאוד חזקים ואף לחוש תחושות מוקצנות וקשות.  תהליך זה עשוי להוביל אותנו לבסוף לתחושת הקלה מכיוון שבזכותו אנחנו משחררים תחושות, רגשות ומחשבות שליליות וגם מקבלים כילים להתמודדות עם המשבר שלנו.
כמובן ששיחה עמוקה או רצף של שיחות עם חבר או קרוב משפחה גם עשויים להועיל ולהשפיע עלינו לטובה, אך יש לציין כי זהו בפירוש אינו טיפול נפשי. מכיוון שטיפול נפשי הוא תהליך המתבסס על אמון ושיתוף פעולה בין המטפל למטופל, התאמה נכונה היא קריטית, והיא זו שתקבע את הצלחת הטיפול יותר מהכל.

שבעת הצעדים הקריטיים בבחירת פסיכולוג או מטפל נפשי שיתאים במיוחד לך:

1. לפני הטיפול הראשוני שלכם, קבעו פגישה עם רופא המשפחה רק כדי לשלול סיבה רפואית לבעייה שלכם. הפרעות גופניות רבות יכולות לחקות בעיות נפשיות. למשל: תת פעילות בבלוטת התריס עלולה לגרום לתחושת דכאון, סכרת סמויה עלולה לגרום לתנודות קיצוניות במצב הרוח וכו'.

2. החליטו עם עצמכם אילו קריטריונים חשובים לכם כגון:  גיל, מין, גזע או רקע דתי כדי להרגיש בנוח עם המטפל וחפשו אך רק מטפלים שעונים עליהם.

3. עוד בשיחתכם הטלפונית הראשונה ודאו שיש למטפל שלכם את הניסיון לעזור לאנשים עם בעיות דומות לשלכם.

4. בשיחתכם הטלפונית הראשונה בררו את המחיר לשעת טיפול, ולאחר הביקור הראשון תוכלו כבר לשאול את המטפל איזה סוג של טיפול צפוי לכם – האם קצר טווח או ארוך טווח. בהתאם לתשובתו העריכו האם תוכלו לאפשר לעצמכם את אותו מטפל. זכרו שאין שום טעם להתחיל טיפול אם אתם יודעים בוודאות שתאלצו לעזוב אותו בשלב מוקדם מדי משיקולים כלכליים.
5. בשיחתכם הטלפונית הראשונה עם המטפל, אל תזלזלו ב"תחושות הבטן" שלכם, ונסו לחוש האם תהיו מסוגלים "להתחבר" לאדם מצידו השני של הקו, לאופן הדיבור שלו, לסגנונו ולהתנהלות שלו. אם כבר בשיחה הטלפונית הראשונה אתם מרגישים תחושת ריחוק, וחוששים שתתקשו ליצור איתו קשר, כנראה שהוא אינו המטפל המתאים עבורכם. נסו ליצור קשר עם מטפל אחר.

6. כמובן שלא תסתפקו רק בשיחת הטלפון, הפעילו אינטואציה גם לאחר הפגישה הראשונה.
קחו לעצמכם מעט זמן לאחר הפגישה הראשונה כדי לחקור ולהבין כיצד אתם מרגישים כלפי המטפל והאם תוכלו להרגיש איתו בנוח במהלך הטיפול. אם הגעתם למסקנה שזהו המטפל המתאים עבורכם, צרו עימו קשר כדי לקבוע איתו פגישה נוספת. רצוי לקבוע כבר מראש שעה ויום שיתאימו גם לשבועות הבאים ולא לתאם כל שבוע מחדש פגישה בזמן אחר.

7. הוכח מחקרית שהגורם החשוב ביותר במציאת מטפל, ושהוא המנבא הטוב ביותר להצלחת הטיפול, הוא הקשר שלכם עם המטפל. קשר טוב עם המטפל חשוב עוד יותר משיטת הטיפול שתבחרו וגם מסוג התואר והתעודות שברשותו. לכן גם לאחר מספר ביקורים, חשוב שתמשיכו להרגיש איתו לחלוטין בנוח. בחנו שוב את הקשר שלכם עמו, ונסו לברר עם עצמכם:
– האם אתם עדיין מרגישים נוח עם המטפל שלכם?
– האם המטפל שלכם מעניק לכם תחושת ביטחון?
– כיצד המטפל מגיב למה שאתם אומרים?
– האם אתם מרגישים בנוח עם תגובותיו אלו?
– האם המטפל שלכם מקשיב לכל מילה שאתם אומרים ומעוניין מאוד לשמוע מה יש לכם לומר?
– האם המטפל שלכם מכבד את דעותכם למרות שעשויות להיות שונות משלו?
אם הגעתם למסקנה שיש לכם קשר טוב עם המטפל ואתם בוטחים בו ומרגישים בנוח בחברתו, המשיכו להפגש איתו בהתמדה ולגלות תוך אמון ורצינות בטיפול, אתם על הדרך הנכונה להצלחת הטיפול.
לעומת זאת, אם הגעתם למסקנה שהמטפל לא מתאים לכם, חסכו לכם את הזמן, אי הנוחות והכסף וחפשו מטפל אחר.

Comments are closed.