בולמיה

מהי בולמיה?

bulimia600 (1)

הבולמיה היא סוג של הפרעת אכילה שבה האדם נתקף בבולמוסי רעב בלתי נשלטים שבהן צורך כמויות מזון אדירות בזמן קצר עד כדי כאבים קשים ונפיחות עזה בבטנו.

לאחר הזלילה המוגזמת מגיעים תחושות החרטה ורגשי האשמה המובילים לאחד (או יותר) מ- 4 תרחישים עקריים:
1. הקאה.
2. שימוש בחומרים משלשלים או חוקן.
3.  צום ארוך.
4. פעילות גופנית מוגזמת.
נשים נמצאות בסיכון גבוה פי 10 ללקות בבולמיה מול גברים. לאחרונה עולה מספר הגברים והנערים הלוקים במחלה. ממחקרים עדכניים עולה כי כ- 8% מכלל הנשים תחלנה בבולימיה בשלב כלשהו בחייהן. המחלה מתפתחת לרוב בגילאי 16 עד 40. אמנם גם ילדים עלולים לפתח את המחלה אך אלו מקרים נדירים יחסית. 50% מהאנשים הלוקים בבולימיה הם אנורקטיים 'לשעבר'.
הבולימיה נפוצה בקרב כל המשקלים ומבני הגוף, רוב החולים במחלה דווקא נמצאים במשקל תקין ביחס לגילם ולגובהם. כאמור הבולימיה תוקפת גם חולי אנורקסיה המאמצים דפוסי התנהגות בולמיים כדי למנוע עלייה במשקל או אף כדי לרדת במשקל. לעתים קרובות ניתן למצוא בעברו של החולה הבולימי סימנים המעידים על בעיות שונות בהתייחסות לאוכל, בסגנון ובהרגלי האכילה שלו שהיו קיימות לפני התחלת בולמוסי האכילה.

כיצד נבחין שאדם כלשהו לוקה בבולמיה?
החולים בבולימיה יודעים להסוות היטב את המחלה, וחלקם אף מסוגלים להעביר שנים ללא ידיעת קרוביהם על המחלה. עם זאת, צורות התנהגות מסויימות עשויות להעיד על הימצאות הבולימיה:

מאפיינים התנהגותיים:
אכילה באופן לא רגיל כמו: זלילת מזון רב בזמן קצר, אכילה בסתר, הרגשת חוסר נוחות באכילה מול אנשים, שתייה מרובה מאוד תוך כדי אכילה.
המנעות מאכילה בחברה.
ביקורים סדירים בשירותים לאחר הארוחות או עד שעה אחריהן.

מאפיינים נפשיים:
שינויים תכופים במצב הרוח.
תחושת עייפות.
דכאון.
בקורת עצמית קשה.

מאפיינים גופניים:
אי יציבות במשקל.
שיניים צהובות + ריקבון.
צפורניים חלשות.
כלי דם מפוצצים בפנים.
כאבי גרון.
פעימות לב לא סדירות.
עור לא בריא.
הפסקת הוסת.
נשירת שיער.

  1. מדוע חשוב ודחוף לטפל בבולמיה?

בדרך כלל אנשים הלוקים בבולמיה יודעים להסתיר את המצאות המחלה ובכך גורמים נזק לאורך זמן לגופם עד כדי נזקים בלתי הפיכים לכבד, לכליות ולכלל מערכות הגוף העלולים להוביל למוות – אם לא עוצרים בזמן את ההתדרדרות.

איך לטפל בבולמיה?

הטיפול במחלה מצריך התערבות נפשית מכיוון שלרוב מעורב בה לא רק נושא התזונה אלא גם עניין הדימוי העצמי. טיפול נכון בבולימיה המשלב טיפול רפואי, יעוץ תזונתי וטיפול נפשי  יסייע לאדם להרגיש טוב יותר ביחס לעצמו, לאמץ דפוסי אכילה בריאים יותר ולהתאושש מסיבוכי המחלה. לעיתים נדרש גם טיפול משפחתי.


לעזרה במציאת מטפל/ת 
בחיפה לטיפול בבולמיה התקשרו 055-6817644

 

Comments are closed.