אמא משעמם לי…

 

"אמא משעמם לי"…

bored

 כהורים אנו נתקלים לא מעט באמירה הזו. 

לעיתים אנו לא יודעים איך להתמודד עימה וקופצים להציע מגוון רחב של פעילויות אטרקטיביות.  חשוב להבין מה משמעות המשפט עבור הילד, עבורנו ומה ההבדל..

ילד לומד להעסיק את עצמו כבר מגיל צעיר. לנו כהורים יש תפקיד חשוב בלמידה זו. תינוק יכול להצליח להעסיק את עצמו, רק כאשר מסופקים צרכי הביטחון הראשוניים שלו: כאשר הוא חש בטוח, אינו רעב, צמא, מלוכלך וכאשר יודע שאימו תהיה שם כשיזדקק לה. במצב כזה הוא לא ישתעמם ויעסיק את עצמו לבד. היכולת של תינוק לשחק לבד, לחשוב ולהירדם מתחילה שם ומשתכללת עם הזמן.
ישנן אימהות המעסיקות את תינוקן בכל רגע נתון, ואף חשות אשמה כאשר הוא נמצא זמן מה עם עצמו.

ילד יכול לומר "משעמם לי" ממספר סיבות:

אמא תפעילי אותי, תהיי איתי, תספקי לי תעסוקה, הוא חש שהאחריות בתעסוקה חלה עלינו. לפעמים השעמום הוא שעמום ולעיתים הוא ביטוי לצורך בתשומת לב, רעב, פחד או חוסר יכולת להיכנס פנימה ולהיות לבד. חשוב להקשיב לילד ולנסות להבין מה משמעות השעמום.

מה הורים מרגישים כשילד אומר משעמם לי?

כהורים אנו עלולים להרגיש אשמה (צוות הוואי ובידור לא סיפק סחורה ראויה J ) ולהציע בידור אטרקטיבי יותר נוכח השיעמום.

אז מה עושים?

1. הקשבה פעילה, שאלות נכונות, שאלות פתוחות, דוגמא: למה אתה מתכוון שאתה אומר שמשעמם לך.. ספר לי מה אתה מרגיש.. לתת לו להציע אפשרויות…

2. חשוב לא להציע הצעות אטרקטיביות לפעילות או פיתרון טכני, דבר זה לא יחזיק לאורך זמן כיוון שזה יחזק את הסימפטום והילד יבין שזה מפעיל את ההורה וישתמש באמירה ככפתור בידור.

3. לאפשר לילד להיות לבד מגיל צעיר-  אפשר להרגיל את הילד לשחק כשאנו בסביבה, למשל אני מבשלת ואתה תוכל בזמן הזה  לשחק בקופסאות במטבח.

4. פיתוח יצירתיות- הקניית ערכים של תכנון זמן ויצירתיות מגיל צעיר. הילד יכול לתכנן לעצמו את אחה"צ ואף לצייר את תוכניתו על דף או לכתוב בהתאם לגיל.

5. חשוב לשדר לילד מסר בטוח שאנו מאמינים ביכולות שלו לשחק ולמצוא תעסוקה, אפשר להזכיר לו פעמים קודמות שהצליח.

שלי סולומון קרן פסיכותרפיסטית

Comments are closed.